Kan du strunta i pengar?

Pengar och ekonomiska frågor är grundläggande aspekter av våra liv, vare sig vi vill det eller ej. Visst kanske man kan ha som målsättning att ställa sig vid sidan om samhällets gängsespelregler (gå ”off grid” som det heter). Men vill man inte det så behöver du ändå på något sätt förhålla dig till pengar.

I detta avseende är vi alla olika. Somliga ägnar hela sin livsgärning åt att ackvivera så mycket pengar som möjligt, andra vill tänka på dem så lite det bara går. En sak är däremot ristat i sten.

Du kommer inte undan. Har du inga pengar så tvingas du att tänka på pengar. Antingen tvingas du låna pengar, skaffa en ny anställning eller be en vän eller släkting om ett lån.

För leva och äta måste du som alla. Har du å andra sidan gott om pengar, så funderar du kanske på hur du kan investera dem för att de ska växa.

Pengar är dessutom, har flera efterforskningar visat, ett av de vanligaste diskussionämnena i ett parförhållande. Men också en av de mest frekventa orsakerna till konflikter.

brak_om_pengar

Statistik visar också att bristen på pengar är en vanlig orsak till att vi är kvar på jobb som vi vantrivs med:

https://platform.twitter.com/widgets.js

Källa: https://twitter.com/rikatillsammans/status/977806542014730241

Du kommer sannolikt att behöva låna pengar – många gånger

De allra flesta av oss kommer också att låna pengar många gånger i våra dagar. Vi tvingas låna pengar för att köpa bil, kanskemåste vi låna pengar för att ta körkort, och vi kommer sannolikt att få vår ekonomiska status granskad när vi ansöker om att låna pengar för att köpa hus eller bostadsrätt.

Idag blir det också allt vanligare att vi lånar pengar för att ha råd i form av konsumtion som vi har svårt att klara oss förutan. Till exempel mobiltelefoner, designsaker, skor, kläder och skönhetsprodukter. För att nämna ett par exempel.

Var väldigt försiktig med snabblån

Denna sorts lån är vanligen inget man vänder sig till banken för, men likväl ett behov som många kreditinstitu och banker vill fylla. Det är också därför som nischen för smslån och mikrolån har vuxit sig så stor den senaste tiden.

Från att ha varit en småskalig kreditnisch i början av 2000-talet finns det nu mängder av aktörer på nätet som erbjuder chansen att ta lån till små summor direkt.

Här kan man låna allt från några hundralappar upp till fyrsiffriga belopp, och det är gänge praxis att få in pengarna direkt efter att man lämnat in sin ansökan.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Källa: https://twitter.com/medborgsamling/status/964791142092103680

Det heter snabblån av en orsak. Ska du låna pengar på detta sätt kan det vara bra att analysera vilket låneföretag som erbjuder de bästa lånevillkoren. Jag har tidigare skrivit om hur viktigt det är att jämföra snabblån, men det tål att återupprepas. Här kan skillnaden vara flera tusen kronor i ränta – för samma smslån.

Mitt egentliga råd här är att inte ta snabblån – om det inte är absolut nödvändigt och du har tömt alla andra möjligheter. Såsom att låna av vänner, sälja saker, tjäna pengar på något annat sätt. En del hamnar tyvärr i en skuldfälla när de tar snabblån. Så här rapporterade Sveriges Radio om detta för ett tag sen:

Antalet obetalda snabblån minskar bland befolkningen i stort. Men bland unga ökar de här skulderna litegrann, det visar de senaste siffrorna från Kronofogden.

– Vi ser ju den här ökningen som lite bekymmersam. Det blir ju en försvårande omständighet när man ska börja sitt vuxenliv att så att säga börja i fel ände från början, säger Robert Olsson som jobbar med den förebyggande verksamheten på Kronofogden.

När man tittar på det totala antalet snabblån, som folk oftast tar på webben och ibland via sms, så är bilden ljusare.

Källa: Sverigesradio.se https://goo.gl/HW81Gj

Samtidigt ska man inte vara onödigt nojjig. Enligt Phillipa Lindkvist som forskat en del på snabblån, eller ”konsumentkrediter” som är det mer akademiska benämningen, noterar i en av sina forskningsrapporter att individer som tar snabblån betalar tillbaks sina lån i ungefär lika stor grad som andra lån utan säkerhet.

Min forskning fokusar främst på konsumentbeteenden i en global ekonomi. Ett fält som under de senaste åren varit förmål för stora förändringar – främst på grund av den snabba digitaliseringen. Jag intresserar mig främst för den individuella konsumenten som ekonomisk aktör. Senaste tiden har jag forskat på hur olika låneformer (privatlån, snabblån, bolån etc) påverkar individers ekonomiska vardag.

Källa: https://orcid.org/0000-0003-2251-0370

Källa: https://blogg.alltforforaldrar.se/pengarpappan/2018/04/30/kan-du-strunta-i-pengar/

Leave a comment